Word lid

Menu

DVN zet zich in om de procedures rond rijbewijsverlenging te verbeteren. Wil je dat DVN blijft strijden voor een eerlijke behandeling bij verlenging van het rijbewijs? Steun ons dan!


Word lid Doneer

Rijbewijs en diabetes

Onduidelijke procedures en dure keuringen zijn de grootste ergernissen van mensen met diabetes rond het aanvragen of verlengen van hun rijbewijs. Diabetesvereniging Nederland zet zich in om de procedures rond rijbewijsverlenging te verbeteren. We hebben hierover regelmatig contact met het CBR.

In het kort

Mensen met diabetes kunnen in principe prima autorijden. Het is vooral van belang dat je hypo’s tijdig kunt herkennen en ze kunt oplossen. Mensen met diabetes krijgen een rijbewijs dat maximaal 5 jaar geldig is.

Rijbewijs aanvragen: hoe & wat?

Voor het aanvragen of verlengen van je rijbewijs heb je de volgende documenten nodig:

  • Eigen Verklaring. Deze vul je zelf in. Op de verklaring verwijs je in de ruimte die bedoeld is voor je arts naar het Vragenformulier Diabetes Mellitus. Dit formulier vult je arts in.
  • Vragenformulier Diabetes Mellitus. Dit laat je invullen door je eigen arts. Dit vragenformulier behandelt bijvoorbeeld hoe je omgaat met hypo’s en of je complicaties hebt.
  • De Regeling Eisen Geschiktheid 2000 legt uit waar je medisch aan moet voldoen om een rijbewijs te krijgen. Handig om aan je arts te geven bij het invullen van het vragenformulier Diabetes Mellitus.

De ingevulde Eigen Verklaring en het Vragenformulier Diabetes Mellitus stuur je vervolgens op naar het CBR. Het CBR besluit op basis daarvan of er aanvullende informatie, een keuring (door een internist of oogarts) of een rijtest nodig is. Daarna neemt het CBR een besluit over je geschiktheid (wel/niet).

Op de website van het CBR vind je uitgebreide informatie over de procedure bij diabetes.

Kosten keuring

De keurend arts mag kosten in rekening brengen voor de keuring. Meer uitleg daarover vind je op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit; deze instantie bepaalt welke tarieven artsen maximaal in rekening mogen brengen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen huisartsen en medisch specialisten:

Ervaringen delen?

In onze community Diabetes Trefpunt vinden veel discussies plaats over Rijbewijs en CBR. Stel je vraag, praat mee en help elkaar!

Hulp nodig?

Heb je de hierboven genoemde stappen gevolgd en toch vragen of problemen? Neem dan als lid van DVN contact met ons op. Wij geven je advies en/of informatie waarmee je zelf weer verder kunt!

Informatie voor leden

Diabetesvereniging Nederland biedt betrouwbare informatie over diabetes. Op onze DiabetesWiki vind je info over autorijden en diabetes. Als lid van DVN ontvang je bovendien het ledenmagazine Diabc, dat vol staat met nieuws, achtergrondartikelen en tips. 


DVN zet zich in om de procedures rond rijbewijsverlenging te verbeteren. Wil je dat DVN blijft strijden voor een eerlijke behandeling bij verlenging van het rijbewijs? Steun ons dan!


Word lid Doneer


Nieuws

Uitgelicht

Wil je weten wat diabetes nou precies is en wat er eigenlijk in het lichaam gebeurt? Geen ingewikkelde medische termen, maar "eindelijk op een begrijpelijke manier uitgelegd"? Volg de cursus Leven met diabetes van de DiabetesSchool.